USB rødlers bundgødning©

Man skal bruge følgende  pr. portion

 

Anvendelse/klausul

Det er tilladt private at anvende opskriften til eget brug.
Al anden anvendelse f.eks. i forbindelse med videresalg for øje, er ikke tilladt!

Vil man gøre andre opmærksom på muligheden, kan der linkes direkte her til opskriften.

fintspaghnumugoedetspaghnum

1 liter fint ugødet spaghnum.

roedler

1 kg rødler.

mikrogødningMikrogoedning rexolin apn

500 ml mikrogødning.

Eller du kan købe Rexolin mikrogødning her til formålet, hvilket nok er den billigste løsning... 8 gram rexolin svarer til 500 ml USB Mikro gødning og der anvendes 8 gram pr. kilo rød-ler...
 

tilbehoer
1 stor skål.
2 stk. Bagepapir.
1 kagerulle.

1 kniv.
Evt. et par vinyl handsker.

En ovn.
Evt. en bageplade.
 
 

Denne portion giver ca. 1 bageplade størrelse på 1 cm tykkelse.

Skal du have lavet flere portioner og har du en skål der er stor nok, ganger du bare op og bager det ad flere omgange(hvis du vælger denne løsning)!

1. Du starter med at opmåle spaghnum og hælde det i den valgte skål!

2. Tilsæt de 500 ml mikrogødning og ælt det godt ind i spaghnummen og lad det hele hvile et par minutter, for at trække godt ind.

3. Udskær 1 kg rødler, del det i nogle mindre stykker og fordel det rundt i skålen.

4. Ælt blandingen rigtig godt sammen. Synes du at det er for vådt, kan du komme en smule spaghnum mere i og ælte det sammen til du synes det er en passende konsistens, skal være lidt tyk, da det jo skal tørres!

faerdigaeltet Sådan ser blandingen ud, når den er æltet sammen… klar til at komme over på bagepapiret og blive rullet ud!
 

5.       Nu tager du et stykke bagepapir ca. i bageplade størrelse og fordeler massen jævnt herpå, når du har gjort det, tager du yderligere et stykke bagepapir i samme størrelse og ligger ovenpå massen.

6.       Så kommer turen til kagerullen, den bruger du til at fordele lermassen jævnt. Kommer det lidt for langt ud i papirkanten, løfter du det øverste bagepapir og folder lermassen ind mod midten, på med bagepapiret igen og rulle… sådan fortsætter du indtil du er tilfreds med fordelingen af massen.

7.       Nu kan du vælge imellem at sætte det hele til tørring, eller at ovntørre det.

8.       Ved lufttørring , sætter du lermassen til side til næste dag.

9.       Ved ovntørring, sætter du ovnen på 50-75 grader, fjerner det øverste lag bagepapir, tager bagepladen og skubber den ind under bagepapiret, som du samtidig trækker i og får hele massen trukket over på bagepladen.

10.   Denne sættes i ovnen og tørres en time.

11.   Næste dag ved lufttørring og efter en time ved ovntørring, tager du massen ud og lader den dampe lidt af, inden du med en kniv, skærer godt og vel halvvejs igennem massen på kryds og tværs i nogle mønstre der passer i størrelse, til det du vil anvende det til. Er det til nyanlæggelse af akvarium, kan stykkerne laves forholdsvis store og kan lægges ovenpå hinanden i akvariet, så man de steder man ved man vil have en god rodudvikling, lægger et tykkere lag end andre steder i akvariet. Er det til vedligeholdelse, altså stykker man efterfølgende ønsker at stoppe ned i bundlaget, laves de ca. 1 gange 2 cm.

12.   Er lermassen ikke tør nok, må den have en tur ekstra i ovnen, eller du kan vælge at lade den lufttørre, som godt kan tage et stykke tid, alt efter hvor fugtigt der hele er, i ovn, giver du det igen en time på samme temperatur og så fremdeles… husk at leret skal tørres og ikke brændes!

13.   Når massen er tør eller evt. lidt tidligere, kan du brække lermønstrene fra hinanden langs de knivspor, som du lavede tidligere.

14.   Find en passende dåse eller lignende at opbevare i til senere brug… er din lermasse stadig fugtig og du lukker den tæt inde, så forvent at der går mug i det hele, så vær sikker på det er tørt!

15. Skal blandingen umiddelbart bruges, er der ingen grund til at tørre den. Den kan umiddelbart i stadig våd tilstand placeres i bunden af akvariet og tildækkes med en passende mængde grus. Pas på når du hælder vand på, at vandet ikke ledes så kraftigt ned i bunden, at lermassen hvirvles op, det kan tage flere dage før det hele falder til ro, hvis lermassen hvirvles op i vandet. Sæt evt. en lille underkop eller lignende i buden, til at modgå kræfterne fra vandstrålen.

dobbelportion

En dobbelt portion, som er ”færdig bagt” – rillerne ses tydeligt efter kniven, her kan det hele knækkes fra hinanden i mindre stykker. Pladen til venstre er udelukkende i store stykker, da den er tiltænkt som ”basis-bundlag” til nyindretning af akvarium. Pladen til højre er lavet i flere forskellige størrelser, da den skal supplere den første til det ny akvarium, men også levere nogle mindre stykker til vedligeholdelse af bundlags-gødningen!

Man kan ”skære” disse plader i nøjagtig de størrelser man har behov for!

ilagtbund Her er ler pladerne placeret i bunden og der er begyndt at komme grus i.
roedlerskugler Eller man kan fremstille "lerkugler" som disse
 

Er du interesseret i et færdigt produkt, kan det købes/bestilles via dette link: gødningssalg , her kommer du til siden med salg af diverse gødningsprodukter!.

Når du vælger at bruge ”gødningskuglerne” til vedligeholdelse og stopper dem i bundlaget, så forvent at der vil løsne sig lidt lerstøv når du stopper dem i akvariet, men dette aftager hurtigt og betyder intet!

Gødningskuglerne (3-4 kugler efter plantestørrelse og rodnet) holder hvert fald 2-3 måneder, alt efter hvor god gødningsmæssig stand dit bundlag har i forvejen og hvilke planter du har. (Især Echinodorus og Cryptocoryner elsker sådan en kur!)

 

 
©www.akvariegødning.dk 2006 - 2011