Sådan kan du selv fremstille gødningsbeholdere til dine doseringspumper..

Du skal bruge følgende...

Goedningsbeholder 003_resize

1 stormlighter, alternativt en varmepistol
1 spids og kraftig saks
1 kapsel fra den beholder du vil anvende
1 stk hobby rør 4/6 mm
1 syl
1 lille hobby nedstryger/listesav fintandet klinge.
Evt. 1 neglefil og 1 par stykker krympeflex der passer over hobbyrøret.

Goedningsbeholder 009_resize 

Start med disse tre ting, sylen, lighteren og kapslen.
Som det ses er kapslen allerede meget venligt markeret i midten fra fremstillingen.
Varm nu sylen op i spidsten med lighteren så sylen bliver godt varm i spidsen, når den er det, så prik et hul i midten
af kapslen, "pas på" den ryger let igennem som var det smør, vip sylen lidt frem og tilbage og drej den evt. en smule rundt
så der bliver markeret et fint hul.
Pas på at du ikke gør det større end den udvendige diameter på hobbyrøret, gentag evt. den samme behandling fra bagsiden af kapslen så du tilsidst har et hul på ca. 3 millimeter.

Goedningsbeholder 012_resize

Tag nu saksen og sæt den spidse ende ned i det hul du har fået fremstillet, og brug saksen som bor, (alternativt kan du bruge et bor der matcher hobbyrøret), drej saksen frem og tilbage nogle gange indtil hullet har en passende størrelse, du kan foretage "udboringen af hullet" fra begge sider af kapslen for at få en mere jævn overgang, prøv efter med hobbyrøret om det kan gå gennem hullet, hvis ikke, så bor lidt mere af.
Diameteren skal være så stor at hobbyrøret lige nøjagtigt kan passere gennem hullet og ikke større, ellers vil røret meget nemt komme til at "vakle" i hullet.

Goedningsbeholder 015_resize

Monter hobbyrøret i kapslen og sæt det samlet på beholderen(dunk, flaske..), juster røret til en passende højde og marker "studsen" over kapslen med en sprittus eller lignende, aftag røret og sav det over med nedstrygeren på det markerede sted, så det ligner ovennævnte billede, med et passende stykke af hobbyrøret over kapslen. På dette stykke skal slangen til pumpen fastgøres.
Hvis der er grater i røret efter savningen, så kan de fjernes med saksen som lige drejes et par gange rundt inde i røret, er der kommet rester i røret, så pust det ud ved at blæse gennem røret.
Den del af hobbyrøret der sidder ned i dunken, kan skæres skråt af med en hobbykniv, det sikrer at røret ikke kan suge sig fast til bunden og dermed hindre at gødningen evt. ikke kan suges til af pumpen.
På samme vis kan man for at lette at montere slangen på den øverste del lige pudse røret af med en lille fil evt. en neglefil, som er fin til formålet, det letter at få slangen på.

Goedningsbeholder 019_resize

Her det færdige resultat, der mangler kun at blive monteret slange og hældt gødning på, så er den klar til indsats.
Jeg har her valgt en 5 liter beholder, men andre størrelser, flasker og lignende kan fremstilles på nøjagtigt samme måde,
alt efter behov, både større og mindre beholdere.

Goedningsbeholder 021_resize

Her har jeg monteret et stykke tape om røret for at støtte det og holde det lidt mere stabil, det er en hurtig løsning, vil man gøre det bedre og mere holdbart, så kan man montere et stykke krympeflex på både over og underside af kapslen og lige varme det hurtigt med f.eks. en lighter eller evt. hårtørrer, det er vigtigt at du ikke varmer for meget, da rører derved kan smelte, men det vil give en helt tæt lukning, der skal dog helst ikke være fuldstændig tæt, det er faktisk en fordel at holde en lille smule afstand fra kapslen så der er en smule slip ikke meget men lidt.. ... det sikrer at der ikke opstår vacuum i beholderen og at den kan suge en smule luft ind efterhånden som gødningen bliver brugt.

usblogo3d small©2011